508  ALMONDS, fresh  Prunus communis
Food category: 4003 - dried fruit and seeds
Food ComponentsValueSourceCodeClassNotes
Contained in 100 g / unit
PROXIMATES
Edible part, %2402
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Energy, recalculated, kJ224286
Componente alimentare ricalcolato/Recalculated food component
Energy, Rec with fibre, kJ235686
Componente alimentare ricalcolato/Recalculated food component
Energy, recalculated, kcal54286
Componente alimentare ricalcolato/Recalculated food component
Energy, Rec with fibre, kcal57186
Componente alimentare ricalcolato/Recalculated food component
Total protein, g16,002
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
   Animal protein, g0,0LZ
Logical Zero
   Vegetable protein, g16,002
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Total fat, g51,502
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
   Animal fat, g0,0LZ
Logical Zero
   Vegetable fat, g51,502
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Cholesterol, mg0LZ
Logical Zero
Available carbohydrates (MSE), g4,002
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
   Starch (MSE), g0,002
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
   Soluble carbohydrates (MSE), g4,002
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Dietary total fibre, g14,302
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Alcohol, g0,0LZ
Logical Zero
Water, g11,702
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
MINERALS and TRACES ELEMENTS
Iron, mg4,602
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Calcium, mg23602
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Sodium, mg602
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Potassium, mg86002
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Phosphorus, mg50802
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Zinc, mg3,1003
Fidanza F & Versiglioni N (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto di Scienza dell'Alimentazione. Università degli Studi di Perugia. Ed. Idelson, Napoli.
64086
Original value unchanged
"Mandorle secche" WATER 8g, PROT 19.5g, FAT 53.3g, CHO 4.3g, SUGAR 4.3g
Magnesium, mg264AO
Carnovale E & Marletta L (2000) Tabelle di Composizione degli Alimenti, Aggiornamento 2000. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma. Ed. Edra.
0085402
Similar food, unchanged values
"Mandorle, dolci, secche" WATER 5.1g, PROT 22g, FAT 55.3g, CHO 4.6g, SUGAR 3.7g, STARCH 0.8g
Cupper, mg0,1403
Fidanza F & Versiglioni N (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto di Scienza dell'Alimentazione. Università degli Studi di Perugia. Ed. Idelson, Napoli.
64086
Original value unchanged
"Mandorle secche" WATER 8g, PROT 19.5g, FAT 53.3g, CHO 4.3g, SUGAR 4.3g
Selenium, µg1,5AO
Carnovale E & Marletta L (2000) Tabelle di Composizione degli Alimenti, Aggiornamento 2000. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma. Ed. Edra.
0085402
Similar food, unchanged values
"Mandorle, dolci, secche" WATER 5.1g, PROT 22g, FAT 55.3g, CHO 4.6g, SUGAR 3.7g, STARCH 0.8g
Chloride, mg18BF
Food Standards Agency (2002) McCance and Widdowson's The Composition of Foods, Sixth Summary edition. Cambridge: Royal Society of Chemistry.
10042
Similar food, unchanged values
"Almonds" WATER 4.2g, PROT 21.1g, FAT 55.8g, CHO 6.9g, SUGAR 4.2g, STARCH 2.7g
Iodine, µg2BF
Food Standards Agency (2002) McCance and Widdowson's The Composition of Foods, Sixth Summary edition. Cambridge: Royal Society of Chemistry.
10042
Similar food, unchanged values
"Almonds" WATER 4.2g, PROT 21.1g, FAT 55.8g, CHO 6.9g, SUGAR 4.2g, STARCH 2.7g
Manganese, mg1,70BF
Food Standards Agency (2002) McCance and Widdowson's The Composition of Foods, Sixth Summary edition. Cambridge: Royal Society of Chemistry.
10042
Similar food, unchanged values
"Almonds" WATER 4.2g, PROT 21.1g, FAT 55.8g, CHO 6.9g, SUGAR 4.2g, STARCH 2.7g
Sulphur, mg150L
Holland B, Unwin ID, Buss DH (1992). Fruits and Nuts. The first supplement to McCance and Widdowson's The Composition of Foods (5th edition). Royal Society of Chemistry and Ministry of Agricolture, Fisheries and Foods.
8012
Similar food, unchanged values
"Almonds" WATER 4.2g, PROT 21.1g, FAT 55.8g, CHO 6.9g, SUGAR 4.2g, STARCH 2.7g
WATER SOLUBLE VITAMINS
Vitamin B1, Thiamin, mg0,3002
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Vitamin B2, Riboflavin, mg0,4402
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Vitamin C, mgtr02
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Niacin, mg2,1002
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Vitamin B6, mg0,15L
Holland B, Unwin ID, Buss DH (1992). Fruits and Nuts. The first supplement to McCance and Widdowson's The Composition of Foods (5th edition). Royal Society of Chemistry and Ministry of Agricolture, Fisheries and Foods.
8012
Similar food, unchanged values
"Almonds" WATER 4.2g, PROT 21.1g, FAT 55.8g, CHO 6.9g, SUGAR 4.2g, STARCH 2.7g
Total folate, µg48L
Holland B, Unwin ID, Buss DH (1992). Fruits and Nuts. The first supplement to McCance and Widdowson's The Composition of Foods (5th edition). Royal Society of Chemistry and Ministry of Agricolture, Fisheries and Foods.
8012
Similar food, unchanged values
"Almonds" WATER 4.2g, PROT 21.1g, FAT 55.8g, CHO 6.9g, SUGAR 4.2g, STARCH 2.7g
Pantotenic acid, mg0,44BF
Food Standards Agency (2002) McCance and Widdowson's The Composition of Foods, Sixth Summary edition. Cambridge: Royal Society of Chemistry.
10042
Similar food, unchanged values
"Almonds" WATER 4.2g, PROT 21.1g, FAT 55.8g, CHO 6.9g, SUGAR 4.2g, STARCH 2.7g
Biotin, µg64,0BF
Food Standards Agency (2002) McCance and Widdowson's The Composition of Foods, Sixth Summary edition. Cambridge: Royal Society of Chemistry.
10042
Similar food, unchanged values
"Almonds" WATER 4.2g, PROT 21.1g, FAT 55.8g, CHO 6.9g, SUGAR 4.2g, STARCH 2.7g
Vitamin B12, µg0,0LZ
Logical Zero
FAT SOLUBLE VITAMINS
Retinol equivalent
   Retinol eq. (RE), µg002
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
   Retinol, µg0LZ
Logical Zero
   ß-carotene eq., µg002
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
05084B
Calculation based on a factor/value from a food with the same characteristics (i.e. same food) for: available carbohydrates from the USDA tables (i.e. total carbohydrates minus fibre), pure protein, recalculation of starch from INRAN 1997 and 2000 tables, recalculation of beta-carotene eq, retinol or retinol equivalent from USDA, recalculation of alfa-tocopherol eq from single tocopherols and tocotrienols
Vitamin E (ATE), mg26,00AO
Carnovale E & Marletta L (2000) Tabelle di Composizione degli Alimenti, Aggiornamento 2000. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma. Ed. Edra.
008540
Vitamin D, µg0,00LZ
Logical Zero
Vitamin K, µg0,00DI
U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 25. Nutrient Data Laboratory Home Page, http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/list
120612
Similar food, unchanged values
"Nuts, almonds" WATER 4.7g, PROT 21.22g, FAT 49.42g, CHO 21.67g, SUGAR 3.89g, STARCH 0.74g
FATTY ACIDS
Saturated fatty acids, g4,2702
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Sum of butyric, caproic, caprylic and capric acid, g0,0002
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Lauric acid, g0,0002
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Myristic acid, g0,0502
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Palmitic acid, g3,2402
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Stearic acid, g0,8802
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Arachidic acid, g0,1002
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Behenic acid, g0,0002
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Monounsaturated fatty acids, g36,7302
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Myristoleic acid, g0,0002
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Palmitoleic acid, g0,3502
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Oleic acid, g36,3802
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Eicosenic acid, g0,0002
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Erucic acid, g0,0002
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Polyunsaturated fatty acids, g10,1002
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Linoleic acid, g9,8202
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Linolenic acid, g0,2802
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Arachidonic acid , g0,0002
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Eicosapentaenoic acid (EPA), g0,0002
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Decosahexaenoic acid (DHA), g0,0002
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Other polyunsaturated fatty acids, g0,0086
Componente alimentare ricalcolato/Recalculated food component
AMINO ACIDS
Tryptophan, mg10902
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Threonine, mg41202
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Isoleucine, mg58302
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Leucine, mg102502
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Lysine, mg38402
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Methionine, mg15902
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Cystine, mg18102
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Phenilalanine, mg79402
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Tyrosine, mg46802
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Valine, mg81302
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Arginine, mg158702
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Histidine, mg35702
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Alanine, mg61902
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Aspartic acid, mg150802
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Glutamic acid, mg349702
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Glycine, mg83502
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Proline, mg77602
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
Serine, mg36002
Carnovale E & Miuccio F (1989). Tabelle di composizione degli alimenti. Istituto Nazionale della Nutrizione, Roma.
0508
SUGARS
Glucose, gtrBF
Food Standards Agency (2002) McCance and Widdowson's The Composition of Foods, Sixth Summary edition. Cambridge: Royal Society of Chemistry.
10043A
Calculation based on a reference profile, from a similar food for: individual fatty acids, individual soluble carbohydrates, individual amino acids, beta-carotene and retinol, protein and fat of animal/vegetable origin, proportion of soluble carbohydrates/starch
Almonds WATER 4.2g, PROT 21.1g, FAT 55.8g, CHO 6.9g, SUGAR 4.2g, STARCH 2.7g, GLUS TRg
Fructose, gtrBF
Food Standards Agency (2002) McCance and Widdowson's The Composition of Foods, Sixth Summary edition. Cambridge: Royal Society of Chemistry.
10043A
Calculation based on a reference profile, from a similar food for: individual fatty acids, individual soluble carbohydrates, individual amino acids, beta-carotene and retinol, protein and fat of animal/vegetable origin, proportion of soluble carbohydrates/starch
Almonds WATER 4.2g, PROT 21.1g, FAT 55.8g, CHO 6.9g, SUGAR 4.2g, STARCH 2.7g, FRUS TRg
Galactose, g0,0LZ
Logical Zero
Saccarose (MSE), g4,0BF
Food Standards Agency (2002) McCance and Widdowson's The Composition of Foods, Sixth Summary edition. Cambridge: Royal Society of Chemistry.
10043A
Calculation based on a reference profile, from a similar food for: individual fatty acids, individual soluble carbohydrates, individual amino acids, beta-carotene and retinol, protein and fat of animal/vegetable origin, proportion of soluble carbohydrates/starch
Almonds WATER 4.2g, PROT 21.1g, FAT 55.8g, CHO 6.9g, SUGAR 4.2g, STARCH 2.7g, SUCS 4.2g
Maltose (MSE), g0,0BF
Food Standards Agency (2002) McCance and Widdowson's The Composition of Foods, Sixth Summary edition. Cambridge: Royal Society of Chemistry.
10043A
Calculation based on a reference profile, from a similar food for: individual fatty acids, individual soluble carbohydrates, individual amino acids, beta-carotene and retinol, protein and fat of animal/vegetable origin, proportion of soluble carbohydrates/starch
Almonds WATER 4.2g, PROT 21.1g, FAT 55.8g, CHO 6.9g, SUGAR 4.2g, STARCH 2.7g, MALS 0g
Lactose (MSE), g0,0LZ
Logical Zero